Nyhetsarkiv

Nordina no.2 2021

Nytt Nordina er publisert! ( 8.06.2021)

Dette spesialnummeret av NorDiNa har sitt utspring i det første kullet fra det norske videreutdanningskurset Naturfagdidaktikk for lærerutdannere. Alle artiklene som er publisert i dette nummeret er et resultat av forfatternes deltagelse på kurset.

jenter leter etter dyr i vannkanten

17 millioner fra Sparebankstiftelsen til naturen som læringsarena (27.04.2021)

Vi har i dag fått veldig gode nyheter om at Naturfagsenteret er tildelt 17 millioner kroner fra Sparebankstiftelsen! Midlene skal gå til det 5-årige prosjektet Uterommet – naturen som læringsarena

NorDina 2021

Nytt NorDiNa er publisert! ( 8.02.2021)

I dette nummeret kan du oppdatere deg på varierte undervisningsformer. Les blant anna om omvendt undervisning i naturfag og erfaringar frå ein natursti om radioaktivitet og stråling på vgs.

Naturfag 1/21

Nytt Naturfag! (26.01.2021)

Et nytt nummer av Naturfag er publisert. Utgangspunktet for dette nummeret er kjerneelementet jorda og livet på jorda – med tett kobling til det tverrfaglige temaet bærekraftig utvikling.

Forskerfrø_omslag_1_20

Nytt tidsskrift for barnehagen (23.11.2020)

Tema for første nummer av Forskerfrø er nysgjerrighet. Les blant annet om hvordan barnehagebarnas observasjoner av steiner ble til inspirasjon i både barneskolen og i videregående.

Naturfagkonferansen 2020

Naturfagkonferansen 2020 skjer digitalt ( 9.09.2020)

Naturfagsenteret går nye veier og gjennomfører Naturfagkonferansen digitalt i år. Den blir gjennomført fra 12. oktober til 15. oktober på Zoom. Meld deg på!

bakterie

Bakterier – nytt undervisningsopplegg for videregående (12.06.2020)

Elevene blir satt i rollen som legeteam og fårpresentert en sykdomshistorie. Oppdraget er å stille diagnose og foreslå behandling. Underveis lærer de om kroppens immunsystem og hvordan man kan unngå smittsomme sykdommer.

Kalle på tur

Kroppen som system – nytt undervisningsopplegg for 5.–7.trinn (12.06.2020)

Hvor blir det av maten vi spiser? Gjennom fortellingen om Kalle møter elevene mange skapninger som viser noe viktig om det som skjer i kroppen når vi spiser. Elevene skal bruke fortellingen til å forstå hvordan kroppens systemer henger sammen.

Naturfag 1/20

Nytt Naturfag! ( 4.06.2020)

Eit nytt nummer av Naturfag er publisert. I dette nummeret tar vi utgangspunkt i kjerneelementet kropp og helseVi ønsker å få fram kor samansett kroppen vår er, kor viktig psykisk helse er og kor godt det tverrfaglege temaet folkehelse og livsmeistring heng saman med kropp og helse.

Spiss 2013

Ny utgåve av Spiss (28.05.2020)

Spiss gjer det mogleg for elevar i naturfaga å publisere eigne forskningsartiklar med fagfellevurdering frå elevar ved andre skolar. Tolv forskningsartiklar er no publisert i årets utgåve. Les blant anna om placebo og mjølkesyre, haldbarheita til lettmjølk og den antibakterielle veknaden til honning.

programmering og algoritmisk tenkning

Kompetansepakke om programmering og algoritmisk tenkning (15.05.2020)

Utdanningsdirektoratet har lansert en kompetansepakke om programmering og algoritmisk tenkning for å hjelpe skolene med å sette seg nærmere inn i temaet. En fellesmodul er nå publisert, og til høsten kommer det moduler for naturfag, matematikk, musikk og kunst- og håndverk.

Skaperklubben

Skaperklubben lanseres (13.05.2020)

“Skaperklubben” er YouTube-kanalen for barn og unge som liker å skape ting selv.

Blåmeis pixabay

Aktiviteter i skogen eller hjemme når barnehagen er stengt (23.03.2020)

Nå er det mange barnefamilier som sitter hjemme enten i isolasjon, karantene eller bare er hjemme for å slippe smitte. Da er det fint å kunne ha noen aktiviteter å gjøre sammen med barna. Her har vi samlet noen aktiviteter og du finner også flere under temasidene eller aktivitetssidene på forskerfrø.no

Aktiviteter for hjemmeskole

Aktiviteter for hjemmeskole (17.03.2020)

Lærere imponerer oss med kreative løsninger og et kjempeflott pågangsmot i den spesielle koronasituasjonen vi nå har. Her har vi samlet noen aktiviteter som kan være mulig å tilpasse til hjemmeskole. Noen aktiviteter kan kreve at man er to, så da må elevene få hjelp fra noen andre i familien.

Stoff og egenskaper 5

Utprøving av nytt undervisningsopplegg om stoff og egenskaper ( 5.11.2019)

– I dag skal dere få et oppdrag. Dere skal tegne en sko som ikke finnes enda, sier Tove Berit som er lærer for 2A ved Vardåsen skole i Asker kommune. – Jaaa! roper elevene. En av jentene i klassen har planene klare allerede og sier så alle kan høre: – Jeg skal tegne en enhjørningsko med vinger som man kan fly med. Vi er med på utprøving av et nytt undervisningsopplegg om stoff og egenskaper.

Utprøving av nytt Viten-program om klima på Oppsal skole

Utprøving av nytt Viten-program om klima på Oppsal skole ( 3.10.2019)

Klimastreikende ungdom med Gretha Thunberg i spissen er med å prege klimadebatten. Naturfagsenteret har de siste månedene utviklet et nytt undervisningsopplegg om klimaendringer for ungdomstrinn. Her kan du bli med oss ut på de siste utprøvingene før lansering.

Skaperskolen- propellbåt

Eventyrere på skaperoppdrag i Eidsvoll (24.06.2019)

– I går kom vi oss ned bakken ved å lage bil, var det gøy? Spør Steinar, realfagsansvarlig ved Ås skole. – Jaaa, roper elevene. Skaperskolen er på besøk i Eidsvoll for å prøve ut et undervisningsopplegg på barnetrinnet. 40 førsteklassinger er samlet i mediateket, de sitter som tente lys og midt i rommet står et basseng fylt med vann. 

Deltakerkonferansen 9.februar 2018

– Gi barn og unge følelsen av at vi kan bidra! (14.02.2018)

Fredag 9. februar arrangerte Den naturlige skolesekken (DNS) deltakerkonferanse og nesten 400 lærere, skoleledere og eksterne aktører var tilstede i det største auditoriet i Georg Sverdrups hus på UiO.