Naturfagsenterets rolle i lokal kompetanseutvikling
Gjennom ordningene for lokal kompetanseutvikling ønsker Naturfagsenteret (UH), sammen med skole-/barnehageeiere å utforske god praksis i skolen/barnehagen. Samarbeidet handler om et likeverdig partnerskap med gjensidig kompetanseutnyttelse.
Suksessfaktorene for samarbeidet mener vi hviler på følgende kriterier:
Tett dialog mellom Naturfagsenteret og kommunene
Samarbeidet innledes med dialog, hvor kartlegging av behov danner grunnlaget for utviklingsarbeidet. Naturfagssenteret forutsetter tett dialog om mål og innhold i tiltakene. Ikke minst forutsettes det aktiv deltakelse og involvering av lærere/barnehageansatte og skole-/barnehageledere underveis i ulike besutningsprosesser. Dette er et viktig kriterium, da det er ledelsen ved skolene og kommunene som har ansvar for det interne utviklingsarbeidet. Satsningen skal være inspirerende, overkommelig, forskningsbaserte, og i tråd med læreplanens krav. Avklarte roller i samarbeidet vil legge til rette for fruktbar erfaringsutveksling.
Utvikling gjennom flere år
Naturfagsenteret ønsker at samarbeidet skal føre til varige endringer på skolene og i barnehagene. Langsiktig og forutsigbar plan for gjennomføring, tilpasset den enkelte kommune og skole/barnehage, vil være en grunnleggende faktor for suksess. Gode evalueringsstrategier underveis, vil styrke samarbeidet- og kompetansehevingen ytterligere.
Dokumentasjon og kvalitetssikring
For at samarbeidet skal sikre varige endringer, forutsettes det god dokumentasjon og kvalitetssikring underveis i prosessen. Fravær av dette vil i større grad medføre fragmentariske tiltak, samt reise spørsmål om tiltakenes effektivitet. Samarbeidet krever derfor at Naturfagsenteret, sammen med den enkelte skole-/barnehageeier, utarbeider hensiktsmessige dokumentasjonsstrategier.